Energiemanagement

Energiemanagement - waar zit het hem in?

Oververmoeidheid en overprikkeling (die soms tot een burnout kunnen leiden) gaan vaak over energiemanagement. Dit is eigenlijk een groot overkoepelend woord. Want onder energiemanagement, valt bij mij bijvoorbeeld ook: hoeveel energie steek je in een ander en hoeveel in jezelf. Is dat wel een beetje in balans, of beter: slaat die balans in voldoende mate uit naar jouzelf?

Energiemanagement - grenzen!

En onontbeerlijke tool voor jouw eigen energiehuishouding is het stellen van jouw grenzen. Dat klinkt misschien wat rigoureus, alsof je een douanier ergens in huis hebt rondlopen, die streng en nors iedereen buiten het huis houdt. Wat ik bedoel met grenzen stellen is, dat je juist niet óver je grenzen heen gaat. Soms is het nodig om je grenzen even op te rekken voor een korte periode. Denk bijvoorbeeld aan een familielid dat ziek is en dat gedurende een periode jouw intensieve zorg nodig heeft. Dat doe je waarschijnlijk graag en met heel je hart.

 

Maar een zeurende buurvrouw, die alsmaar jouw tijd in beslag neemt, tijd die je eigenlijk juist ánders had willen besteden, die vermijd je liever. Als je je op dat moment in allerlei bochten gaat wringen om de buurvrouw maar te ontlopen, ben je niet goed bezig. Duidelijker is om daarin je grenzen aan te geven. Heel simpel: lieve buurvrouw, op dinsdagochtend drink ik met u een kopje koffie, maar de rest van de week ben ik druk bezig met andere dingen. En zo heel simpel is dat niet altijd voor iedereen.

 

Zeker waar het geliefden betreft, is het soms moelijk om je eigen terrein af te bakenen. Wij zijn vaak opgevoed met het idee dat dit egoïstisch is. Een beetje egoïsme is echter helemaal niet slecht.

Energiemanagement - balans

Een ander aspect dat belangrijk is voor jouw energiemanagement is de balans tussen inspanning en ontspanning. Een veer die alsmaar wordt uitgerekt, die springt uiteindelijk niet meer in zijn normale vorm terug maar rekt uit en wordt slap. Als je constant maar in de weer bent, constant in actie voor je werk of voor anderen, dan ben jij net als die veer die langzaam maar zeker steeds verder wordt opgerekt. 


Het is dus belangrijk om die 'veer' af en toe weer eens in zijn juiste vorm te laten terugkomen. Dit doe je door voldoende ontspanningsmomenten in je leven te creëren. Graag kijk ik met jou samen hoe de balans hierin voor jou is.