HSP Coaching voor hooggevoeligen

Misschien weet je al dat je hooggevoelig bent, en misschien vermoed je het. Mocht je het nog niet helemaal zeker weten, dan kun je een test doen, die al jaren geleden is ontwikkeld door de psychologe Elaine Aron. Dit is natuurlijk niet alleszeggend, en ook binnen de hooggevoeligheid zijn er verschillen aan te merken.

Er zijn een aantal kenmerken, die zouden kunnen aanduiden dat je wellicht hooggevoelig bent:

  • Je pikt stemmingen van anderen feilloos op. Stel je loopt een kamer binnen, met meerdere mensen, dan voel je precies de stemming aan in deze kamer.
  • Je bent vaak erg moe. Omdat je alles veel intenser in je opneemt (beelden, geluid, smaak), en meer gedetailleerd, kan dit bij langdurige blootstelling aan prikkels om jou heen, doodvermoeiend zijn. 
  • Soms ben je overgevoelig voor bijvoorbeeld kriebels in je trui, schurende merkjes in kleding, tikken van een verwarmingsbuis, of het klikken van iemands pen.
  • Je bent erg perfectionistisch, en wilt het allemaal 'goed' doen, hetgeen je plichtsgetrouw maakt, maar je ook soms een erg grote verantwoordelijkheid geeft.
  • Je kunt erg ontroerd raken door muziek of kunst.

De lijst is natuurlijk veel langer dan dit, maar dit zijn kenmerken die veel hooggevoeligen ervaren.

De kracht van hooggevoeligheid

bewustwording door hsp coaching

Op het moment dat je je bewust bent van je hooggevoeligheid, kun je deze gaan inzetten en omtoveren tot jouw kracht. Het is namelijk niet nodig dát je moe wordt van alles. Het feit dat je erg secuur bent, dat je invoelend bent, goed patronen doorziet, maakt jou in sommige beroepen echt tot een kei. 

 

Als je hooggevoelig bent, loopt je een groter risico op burnout, dan iemand die niet HSP is. Het kan dus goed zijn, dat het nodig is dat je eerst gaat ontdekken hoe jij je beter kunt afschermen tegen al die prikkels van buitenaf. Wat daarvoor nodig kan zijn is dat je leert focussen op jouw binnenwereld. Dat kan bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen, maar ook door visualisaties. Je gaat daarbij ontdekken wat voor jóu werkt. 

 

Wanneer je goed gaat letten op jouw energiehuishouding, meer gaat ontdekken wat jouw kracht is, waardoor ook jouw zelfbeeld beter zal gaan worden, zul je merken dat je meer en meer gaat luisteren naar jouw lichaam. Dat luisteren naar wat jouw lijf aangeeft, is een mooie leidraad om tijdig jouw grenzen te bewaken, zij het richting een ander, zij het naar jezelf toe.

 

Vermoed je dat je hooggevoelig bent, en wil je leren om dit tot jouw kracht om te zetten, boek dan een coachingsgesprek