Lifecoaching - a life saver

Lifecoaching is eigenlijk een klein hulpmiddel om jou te helpen dealen met vraagtekens op je pad. Lifecoaching is gelukkig al steeds meer geaccepteerd in Nederland en ook in Limburg.

 

Soms loop je al sinds je vroege jeugd met bepaalde overtuigingen over jezelf of hoe en wie jij zou moeten zijn in dit leven. Deze overtuigingen zijn je misschien wel aangepraat door je ouders of andere rolmodellen. Zeker als je als kind erg beperkt bent geweest in je vrijheid "doe niet zo gek", "wat weet jij nou helemaal, houd je mond", dan heb je slecht geleerd om voor jezelf op te komen of je eigen wil te bepalen. Dat kan ertoe leiden dat je bijvoorbeeld slecht weet wat je wilt, en daardoor misschien ook wel slecht jouw grenzen kunt aangeven. 

Lifecoaching - doorzien van patronen

Als ik het voorbeeld van hierboven aanhoud, dan zouden we samen op zoek kunnen gaan naar bepaalde patronen die er bij jou bestaan. Bepaalde gedragingen waardoor je steeds maar anderen over jouw grenzen laat heen gaan, of (en dat is de spiegel) hoe jijzelf steeds over je eigen grenzen heen gaat. In het voorbeeld van hierboven ligt daaraan ten grondslag dat je bijvoorbeeld door je ouders maar te pleasen, door braaf te zijn, het gevoel hebt dat je tegen de hele wereld braaf moet zijn. Ik leg het hier op een simpele manier uit, maar het gaat wellicht dieper dan dit. 

 

Wat ook heel goed mogelijk is, is dat jij je juist - wederom het hierboven genoemde voorbeeld aanhalend - hebt ontwikkeld tot een persoon die constant bezig is om zichzelf te bewijzen, die alléén maar zijn eigen zin doet, ten koste misschien wel van anderen of de grenzen van anderen. Ook daar heb je in je dagelijks leven last van. Omdat mensen je misschien wel ontwijken, of dat je constant het gevoel hebt op de klippen te moeten voor je eigen waarheid. Dit is dan een waarheid die niet komt vanuit een diepe overtuiging, waarvoor je kunt gaan staan, maar vanuit de overtuiging dat je niets waard bent en dat je vooral moet boksen en bewijzen dat je dit wel bent. Anderen prikken daar vaak doorheen, waardoor je wellicht het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt, en waardoor je uiteindelijk wordt bevestigd in het zelfbeeld dat je is aangepraat "wat weet jij nou, hou jij maar je mond". 

Hier kun je zien hoe zich bepaalde blokkades kunnen opslaan in je lijf.

Lifecoaching - werk aan de winkel

Lifecoaching heet niet voor niet life-coaching. Het is een manier om naar jouw leven te kijken vanaf je geboorte tot nu toe. Wat neem je mee in je leven. Waar kan je zonder? Welke stappen heb jij te zetten om weer vanuit je kracht te kunnen gaan leven? Dat betekent dat je niet alleen een lifecoaching gesprek met mij voert, maar dat je daartussen in ook gaat oefenen. Je gaat oefenen om misschien wel exact het tegenovergestelde te gaan doen van wat je altijd gewend bent geweest. Dat is zeker in het begin niet gemakkelijk. Lifecoaching is daarom een heel mooi commitment aan jezelf. En trouwbelofte aan jezelf, om trouw te zijn aan wie jij in oorsprong bent.